Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Στo πλαίσιo της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές έχουν δημιουργηθεί τα Δύο Κέντρα Πληροφόρησης στην Αμμουδιά για τον ποταμό Αχέροντα και στη Σαγιάδα για τον ποταμό Καλαμά και το Έλος Καλοδικίου, καθώς και το Περίπτερο Πληροφόρησης στη Γλυκή, στα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον των περιοχών, την ιστορία των περιοχών, τις φυσιολατρικές διαδρομές κ.α.

Το προσωπικό πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί παρουσιάσεις, εκδηλώσεις,  δραστηριότητες και ξεναγήσεις στα Κέντρα Ενημέρωσης του Φορέα, εντός των αιθουσών των σχολικών μονάδων τις περιοχής  και κοντά στις προστατευόμενες περιοχές. Το βασικότερο εργαλείο για τον σκοπό αυτό είναι η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με στόχο την ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς: τηλ. 2684041155
Κέντρο Πληροφόρησης Σαγιάδας: τηλ. 2664051951
Περίπτερο πληροφόρησης Γλυκής

Ενημέρωση & Eυαισθητοποίηση

Ο Φορέας Διαχείρισης από το 2011 έως και σήμερα έχει οργανώσει διάφορες περιβαλλοντικές εκδηλώσεις και δράσεις όπως: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκή  Γιορτή Πουλιών, καθαρισμό ακτών, Χελιδονίσματα, ημερίδες κλπ.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τα δυο τελευταία χρόνια πραγματοποιεί εκδηλώσεις για παιδιά δημοτικού. Η συμμετοχή των παιδιών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2012 ήταν πολλή μεγάλη. Στη γιορτή  συμμετείχαν το ΚΕΑΝ (κύτταρο εναλλακτικών αναζητήσεων νέων) με την παρουσίαση επιδαπέδιου περιβαλλοντικού παιχνιδιού (planetbook) και εργαστήριο κηπουρικής. Επίσης συμμετείχε το χορευτικό της Νέας Σελεύκειας, Γραικοχωρίου και Πλαταριάς με παιδιά  Δημοτικού. Στο τέλος τις εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα ¨Το περιβάλλον¨ με έπαθλο επιτραπέζιο περιβαλλοντικό παιχνίδι (planet book) και συμμετοχή όλων των Δημοτικών  Σχολείων της περιοχής.
Τη μέρα αυτή τα παιδιά έμαθαν μέσα από το παιχνίδι πώς να προστατεύουν το περιβάλλον.

Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο από τον Φορέα Διαχείρισης σε συνεργασία με την Ορθολογική Εταιρία. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι  η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά στο μακρινό τους ταξίδι και πάνω από όλα η γνωριμία των παιδιών με την πλούσια πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Η Γιορτή υλοποιείται στο Μακρυγιάλι στο Δρέπανο και στο Κέντρο Πληροφόρησης Αχέροντα στην Αμμουδιά. Κάθε χρόνο συμμετέχει μεγάλος αριθμός μαθητών από τα δημοτικά σχολεία Ηγουμενίτσας και από τα σχολεία Πρέβεζας. Στην εκδήλωση λαμβάνουν χώρα πολλές δραστηριότητες όπως: υπαίθριο εργαστήριο ζωγραφικής πάνω σε πέτρες και χαρτί, κατασκευές από χάρτινες μάσκες με θέμα τα πουλιά, παιχνίδι γνώσεων με θέμα την ορνιθοπανίδα, επιτραπέζιο περιβαλλοντικό παιχνίδι, προβολή DVD και ξενάγηση στις εκθέσεις των κέντρων πληροφόρησης του Φορέα.

Xελιδονίσματα

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, διοργανώνει κάθε χρόνο μια σειρά εκδηλώσεων για το καλωσόρισμα της Άνοιξης και των χελιδονιών, τα “Χελιδονίσματα”.
Οι Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα για τον τρόπο ζωής και το μεταναστευτικό ταξίδι των χελιδονιών μέσα από την προβολή σχετικής παρουσίασης όπως και με ζωγραφιές, κατασκευές και χειροτεχνίες, που κάνουν με την βοήθεια του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης και εθελοντών. Οι μικροί μαθητές ετοιμάζουν χελιδονοφωλιές από πυλό, της οποίες μετά πέρνουν  μαζί τους για να της τοποθετήσουν στο σχολείο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο κρίνουν ασφαλή μετά από τις συμβουλές που τους δίνονται κατά την παρουσίαση.

Καθαρισμοί εντός και εκτός των προστατευόμενων περιοχών
Κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης διοργανώνει και συμμετέχει σε διάφορες δράσεις και εκστρατείες που αφορούν καθαρισμούς ακτών, πάρκων, δασών και προστατευόμενων περιοχών, σε συνεργασία πάντα με άλλους φορείς και εθελοντικές ομάδες.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Η σχέση μας με το περιβάλλον δομείται από τα πρώτα χρόνια της σχολικής μας ζωής, γι’αυτό στόχος του τμήματος πληροφόρησης είναι η διαμόρφωση στη συνείδηση των μαθητών ότι το φυσικό περιβάλλον πρέπει και μπορεί να προστατευθεί.
Το προσωπικό πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης κάθε χρόνο πραγματοποιεί επισκέψεις στα σχολεία των Νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι παρουσιάσεις (power point) εντός των αιθουσών για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών. Τα σχολεία που έχει επισκεφθεί το προσωπικό πληροφόρησης του Φορέα είναι το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας, του Γραικοχωρίου, της Νέας Σελεύκειας, του δημοτικού Παραμυθιάς κλπ, και από το νομό Πρεβέζης 1ο και 2ο δημοτικό Καναλακίου, το δημοτικό Βουβοποτάμου, Μεσοποτάμου και το 1ο και 2ο δημοτικό Πάργας.

Κέντρα Ενημέρωσης

Ο Φορέας Διαχείρισης λειτουργεί δυο κέντρα και ένα περίπτερο πληροφόρησης. Το κέντρο πληροφόρησης Καλαμά που βρίσκεται στη Σαγιάδα, το κέντρο πληροφόρησης Αχέροντα που βρίσκεται στην Αμμουδιά και το περίπτερο πληροφόρησης που βρίσκεται στη Γλυκή. Τα κέντρα ενημέρωσης κάθε χρόνο δέχονται πολλούς μαθητές όλων των βαθμίδων και από όλη την Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωσή τους για τη χλωρίδα και πανίδα των προστατευόμενων περιοχών. Περιλαμβάνονται ξεναγήσεις στις εκθέσεις των κέντρων, σχετικές προβολές ταινιών, παρατήρηση πουλιών με τα ειδικά κιάλια και τηλεσκόπια με την βοήθεια των φυλάκων του Φορέα και διάφορες περιβαλλοντικές δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά.

Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς
Κέντρο Πληροφόρησης Σαγιάδας
Περίπτερο πληροφόρησης Γλυκής