Νέα - Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΔΑΚΤΥΛΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ

Εικ.1. Σημείο εύρεσης νεκρού πελαργού (Γαρδίκι). Φωτό από κ.Ντάγκα

Μετά από επικοινωνία του αντιδημάρχου Δ.Ε. Αχέροντα κ. Ντάγκα Ε., ο Φορέας Διαχείρισης πληροφορήθηκε στις 8 Απριλίου 2019, για ένα νεκρό πελαργό στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας. Η αιτία ήταν ηλεκτροπληξία, μετά από πρόσκρουση σε καλώδια ηλεκτροδότησης έπειτα από διαμάχη για τη διεκδίκηση φωλιάς με έναν άλλο πελαργό. Δυστυχώς, αρκετές φορές πολεμούν για τις φωλιές και τυχαίνει να χάνουν τη μάχη με τέτοιο άσχημο τρόπο.

Ο πελαργός έφερε δακτυλίδι τύπου ELSA με κωδικό σε δράση δακτυλίωσης που είχε γίνει από την κ. Λίλα Κάρτα (ΦΔ Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής) και τον κ. Άρη Χρηστίδη (ΕΚΠΑΖ) σε συνεργασία με το κέντρο περίθαλψης Θεσσαλονίκης «Δράση για την Άγρια Ζωή». Την ίδια μέρα έγινε και απελευθέρωση 18 λευκοπελαργών, που είχαν νοσηλευτεί στο ΕΚΠΑΖ.

Εικ.2. Σημεία απελευθέρωσης (2016) και επανεύρεσης (2019). Φωτό από Κέντρο Δακτυλίωσης

Η απόσταση επανεύρεσής του από τον τόπο δακτυλίωσης (Κορώνεια-Λαγκαδάς, Θεσσαλονίκη) είναι στα 263,84km και ο χρόνος από την δακτυλίωσή του 1036 ημέρες (2 έτη, 10 μήνες, 2 ημέρες). Τα χαρακτηριστικά του κατά την απελευθέρωση του ήταν: Μήκος του ράμφους: 193,84mm, μήκος ράμφος & κεφάλι: 209,48mm, βάρος του σώματος: 3,19kg.

Εικ.3. Απελευθέρωση μετά την δακτυλίωση. Ο εν λόγω πελαργός φαίνεται αριστερά.
Φωτό: ΦΔ Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής

Ο πελαργός κατά την δακτυλίωση ήταν ώριμος. Άγνωστης ηλικίας, όμως από το 2016 όταν δακτυλιώθηκε μέχρι το 2019 θα είχε φτάσει στη αναπαραγωγική ηλικία. Πιθανά η προέλευση του να ήταν από την περιοχή που σκοτώθηκε (δεν είναι γνωστό από πού προήλθε στο ΕΚΠΑΖ).

Εικ.4. Ο πελαργός κατά τη δακτυλίωσή του

Η συγκεκριμένη φωλιά είναι ενεργή από το 2010 σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποιεί ετησίως ο  Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας. Ωστόσο, με την εύρεση του  πελαργού πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη ταυτοποίησή του μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επανεύρεσης (Κέντρο Δακτυλίωσης).

Ευχαριστούμε θερμά τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αχέροντα κ. Ντάγκα για την άμεση επικοινωνία με τον ΦΔ, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τον πελαργό που αποτελεί πια ζωντανό σύμβολο για την ευρύτερη περιοχή.