Νέα - Δελτία Τύπου

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Hμέρα Nερού 2019

Ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας πρόκειται να διοργανώσει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που απευθύνεται σε μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου, αρχικά  θα ενημερωθούν για την αξία και τους τρόπους εξοικονόμησης του νερού και στη συνέχεια θα γίνει μέτρηση pH, δειγματοληψία και αναγνώριση βενθικών και άλλων οργανισμών από προκαθορισμένα σημεία της λιμνοθάλασσας.

Η εκδήλωση Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 10.30πμ στoν ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας (Στο ύψος του Ναυταθλητικού Ομίλου).

Το 1992, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (UNCED) πρότεινε να αφιερωθεί μια διεθνής μέρα για τους πόρους των γλυκών υδάτων.Στις 22 Δεκεμβρίου 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενέκρινε την απόφαση  και κήρυξε την 22η Μαρτίου 1993 ως την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Νερού.Η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού είναι μια διεθνής γιορτή και μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τα πολύτιμο αυτό αγαθό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ενημερωθούμε αλλά κυρίως να ενεργοποιηθούμε ώστε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.  Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2019 είναι «Να μη μείνει κανείς πίσω». Πρόκειται για μια προσαρμογή της κύριας υπόσχεσης της ατζέντας για την αεροφόρο ανάπτυξη του 2030: ο καθένας πρέπει να μπορεί να επωφεληθεί από την πρόοδο που σημειώνεται στην αεροφόρο ανάπτυξη.Ένας από τους στόχους της Αεροφόρου Ανάπτυξης, είναι η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στα ύδατα για το 2030 και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.Προκειμένου να μην «αφεθεί κανείς», πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ένταξη όσων έχουν περιθωριοποιηθεί ή παραμεληθεί. Οι υπηρεσίες ύδρευσης πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και η ύπαρξή τους πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το δικαίωμα στο νερό πρέπει να αναγνωρίζεται ως καθολικό δικαίωμα στα νομικά και κανονιστικά πλαίσια και είναι ζωτικής σημασίας να διατεθούν επαρκείς οικονομικοί πόροι σε εκείνους που το χρειάζονται με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συντονίζεται από το UN-Water (ο συντονιστικός μηχανισμός των Ηνωμένων Εθνών για όλα τα θέματα γλυκού νερού) σε συνεργασία με κυβερνήσεις και άλλους εταίρους.

Πηγήhttp://www.skai.gr/news/nero-stoiheio-zois/article/399665/22-martiou-pagosmia-imera-nerou/#ixzz5inHXBnAQ