Προτεινόμενες διαδρομές ποταμού Καλαμά

Στην περιοχή του ποταμού Καλαμά δεν υπάρχουν διαμορφωμένα μονοπάτια για περιπατητικές διαδρομές. Οι διαδρομές που προτείνονται αφορούν κυρίως σε διανοιγμένους αγροτικούς δρόμους. Οι προτεινόμενες διαδρομές για τις εκβολές του ποταμού Καλαμά είναι οι παρακάτω:

Περιδιαβαίνοντας τις εκβολές

Μια ευχάριστη διαδρομή 20χλμ. που μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο ή ακόμα καλύτερα με ποδήλατο, είναι αυτή που διασχίζει όλη την περιοχή του Δέλτα κατά μήκος, από την παραλία του Δρεπάνου και τις λιμνοθάλασσες Ρηχό και Βατάτσα, περνώντας μέσα από τον κάμπο, την παλιά και νέα κοίτη του ποταμού, τους αρχαιολογικούς χώρους του Πύργου Ραγίου και της Μαστιλίτσας, έως το Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά, παρατηρώντας πολλά και διάφορα στοιχεία για την περιοχή.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


View Καλαμάς – Περιδιαβαίνοντας τις εκβολές (ΔΚ) in a larger map

Στη διαδρομή των αρπακτικών

Από την Κεστρίνη, ένας αδιέξοδος χωματόδρομος «σκαρφαλώνει» στο Μαυρονόρος. Από το μικρό αυτό βουνό απολαμβάνει κανείς την καλύτερη πανοραμική θέα. Ακριβώς εδώ, είναι και το ιδανικό σημείο στις εκβολές για να παρατηρήσετε αρπακτικά πουλιά. Σφηκιάρης, βασιλαετός, φιδαετός, όρνιο, κραυγαετός, χρυσαετός, στικταετός, σπιζαετός, πετρίτης, είναι μερικά από τα είδη που μπορεί να συναντήσετε. Είναι μία σχετικά εύκολη ανηφορική πορεία 2 χλμ.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


View Στη διαδρομή των αρπακτικών (ΔΚ) in a larger map

Στον ιστορικό λόφο της Μαστιλίτσας

Στο λόφο της Μαστιλίτσας δεν υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι. Ωστόσο το περπάτημα στην ομαλή πλαγιά είναι εύκολο. Αν και χαμηλός ο λόφος της Μαστιλίτσας, προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς το γειτονικό βάλτο και τις μεσαιωνικές αλυκές της Σαγιάδας. Στις πλαγιές του σώζονται τα απομεινάρια ενός οχυρωμένου οικισμού της κλασικής και της ελληνιστικής εποχής. Τόσο ο βάλτος όσο και η εκβολή που βρίσκονται κοντά, είναι πολύ καλές θέσεις για παρατήρηση πουλιών. Είναι μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου με εύκολη ανηφορική πορεία.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


View Στον ιστορικό λόφο της Μαστιλίτσας (ΔΚ) in a larger map

Στην παλιά εκβολή του ποταμού

Ακολουθώντας το δρόμο προς την Κεστρίνη και πριν φτάσετε στον οικισμό στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε το χωμάτινο δρόμο που βρίσκεται παραπλεύρως του Μαυρονόρους και δίπλα από την παλιά κοίτη του ποταμού Καλαμά. Ακολουθείτε το δρόμο αυτό έως τη θάλασσας, όπου συναντάτε την παραλία της Λούτσας Παπαδιάς, στη οποία μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Στη διαδρομή αυτή μπορείτε να απολαύσετε τη λιμνοθάλασσα Λούτσα, τους παραδοσιακούς ιχθυοφραγμούς από ξύλα και καλάμια, τις καλύβες των ψαράδων μέσα στο νερό καθώς και να παρατηρήσετε από κοντά πολλά είδη παρυδάτιων πουλιών. Αξίζει να πραγματοποιήσετε τη διαδρομή αυτή (μήκος 4χλμ.) με το ποδήλατο σας ή και με τα πόδια

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


View Στην παλιά εκβολή του ποταμού (ΔΚ) in a larger map

Προς την εκβολή της παλιάς κοίτης

Μία ιδιαίτερα όμορφη περιπατητική ή ποδηλατική διαδρομή αποτελεί αυτή που ξεκινά από το σημείο που ενώνεται το Δρέπανο με το Μακρυγιάλι (υποσταθμός της ΔΕΗ) και φτάνει έως τις εκβολές της παλιάς κοίτης του ποταμού Καλαμά. Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο από την παραλία του Δρεπάνου προς τον κάμπο, συναντάμε στο αριστερό μας χέρι ένα μικρό αντλιοστάσιο. Στο σημείο αυτό υπάρχει μία ξύλινη γεφυρούλα την οποία περνάμε και ακολουθούμε το διανοιγμένο μονοπάτι στους πρόποδες του πλούσιου σε βλάστηση όρους Αστράκι. Είναι πολύ πιθανό στον αποστραγγιστικό αύλακα που υπάρχει δεξιά μας να συναντήσουμε πάπιες και μυοκάστορες. Συνεχίζουμε την πορεία μας κατά μήκος του αντιπλημμυρικού αναχώματος, έως ότου φτάσουμε στο σημείο που εκβάλλει η παλιά κοίτη του ποταμού στη θάλασσα. Είναι μία πολύ ευχάριστη διαδρομή, στη οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλά είδη ζώων και φυτών, μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα πουλιά, τους αργυροπελεκάνους που συχνάζουν στο θαλάσσιο κόλπο του όρμου Βάλτος. Η διαδρομή έχει μήκος 5χλμ. και αν θέλουμε μπορούμε να συνεχίσουμε από τον αγροτικό δρόμο, περνώντας μέσα από τον κάμπο, δίπλα από την παλιά κοίτη και τον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου, πραγματοποιώντας κυκλική πορεία συνολικού μήκους 12χλμ.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


Προβολή Προς την εκβολή της παλιάς κοίτης (ΔΚ) σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Στην παλιά Σαγιάδα

Έξω από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Καλαμά αλλά πολύ κοντά σε αυτή είναι μία εύκολη ανηφορική πορεία 5 χλμ. από διαμορφωμένο μονοπάτι που ξεκινά από τη Σκάλα Σαγιάδας προς τον εγκαταλελειμμένο παραδοσιακό οικισμό της Σαγιάδας. Αξίζει κανείς να πραγματοποιήσει τη διαδρομή αυτή και η θέα που θα του προσφέρει προς το Δέλτα του Καλαμά θα τον ανταμείψει.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


Προβολή Προς τις νέες εκβολές (ΔΚ) σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Προς τις νέες εκβολές

Ο ποταμός Καλαμάς έχει δημιουργήσει με τις προσχώσεις του ένα νέο δέλτα, το οποίο επεκτείνεται με γρήγορο ρυθμό. Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί, πηγαίνοντας από την Ηγουμενίτσα προς τη Σαγιάδα, στρίβοντας αριστερά στο χωριό Ράγιο, πριν από το φράγμα. Ακολουθώντας την άσφαλτο στρίβετε δεξιά προς Σαγιάδα και αμέσως μετά την υπερυψωμένη γέφυρα του Καλαμά στρίβετε αριστερά και προχωράτε μέχρι το τέλος του χωματόδρομου. Συνεχίζετε με τα πόδια, ώσπου να φτάσετε στο σημείο που το ποτάμι εκβάλλει στη θάλασσα.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


Προβολή Προς τις νέες εκβολές (ΔΚ) σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Μέσα στα νερά της θάλασσας και του ποταμού

Για να επισκεφτεί κανείς τα νησάκια μέσα στο δέλτα και να παρατηρήσει τα χιλιάδες πουλιά που φωλιάζουν στον υγρότοπο, θα πρέπει να πάει με καΐκι από τη γειτονική Σαγιάδα. Μπορεί κανείς να πλεύσει στο ποτάμι ως την τελευταία γέφυρα μέσα σε μία διαδρομή μαγευτική. Δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα οικοτουριστικών διαδρομών, ωστόσο μπορεί κανείς να ζητήσει από τους ψαράδες της Σαγιάδας μία δική τους ξενάγηση.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


Προβολή Μέσα στα νερά της θάλασσας και του ποταμού (ΔΚ) σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Οι διαδρομές στην προστατευόμενη περιοχή των Στενών Καλαμά

Διασχίζοντας τα Στενά

Το παλιό μονοπάτι από το Πολύδροσο ως τη γέφυρα της Μπολιάνας δεν είναι σε καλή κατάσταση. Συνεχίζει όμως να προσφέρει ένα μοναδικό πέρασμα μέσα από τα Στενά του Καλαμά, μία από τις πιο άγριες κοιλάδες ποταμών που απομένουν στη χώρα μας. Μία εύκολη πεζοπορία είναι έως την αρχή των Στενών (3χλμ. εύκολη πορεία). Συναντάτε διάφορα είδη από βελανιδιά, το ιερό σύμβολο του Δία. Συνολικά η διαδρομή έχει μήκος 10 χλμ., είναι σχετικά δύσκολη πορεία, η οποία συνίσταται να γίνεται μόνο καλοκαίρι και με οδηγό.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


Προβολή Διασχίζοντας τα Στενά του Καλαμά (ΣΚ) σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δίπλα στο νερό

Από τη γέφυρα της Μπολιάνας περπατήστε στη χαλικόστρωτη κοίτη του Καλαμά ως τα Σπυροπηγάδια όπου υπάρχει θέση για ξεκούραση κάτω από τα πελώρια πλατάνια. Η διαδρομή ξετυλίγεται δίπλα στο νερό και κάτω από τους γκρεμούς όπου πετούν γεράκι και πότε πότε κάποιος γύπας. Είναι μία σχετικά εύκολη πορεία μήκους 4χλμ. που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


Προβολή Δίπλα στο νερό (ΣΚ) σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πικ νικ και θέα

Για όσους θέλουν απλά να απολαύσουν το τοπίο χωρίς ιδιαίτερη σωματική κούραση, προτείνεται ο μικρός περίπατος από το Μοναστήρι της Παναγιάς στη Μίχλα σε ένα σύντομο, μόλις 0,5 χλμ., κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί σε τοποθεσία με ωραία θέα προς τα Στενά του Καλαμά.

Αποτύπωση διαδρομής στο Google maps


Προβολή Πικ νικ και θέα (ΣΚ) σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους