Νέα - Δελτία Τύπου

Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2021

Ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής γιορτής των πουλιών διοργανώνει σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία και το ΚΠΕ Φιλιατών εκδήλωση για τα παιδιά με θέμα «Παράνομη παγίδευση & εμπορία πουλιών».  

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών η μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη διοργανώνεται από το 1993 και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία Birdlife International. Η γιορτή αυτή αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά το ευρύτερο κοινό: Ξεκινώντας από την αγάπη για τα πουλιά μπορούμε να αναδείξουμε την αξία των τοπικών βιοτόπων – που επίσης χρήζουν προστασίας – και να προβάλλουμε τις σχετικές δράσεις του φορέα μας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • εξόρμηση για παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια του Φορέα
  • επιδαπέδιο περιβαλλοντικό παιχνίδι
  • διανομή ενημερωτικού υλικού

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκατομμύρια πουλιά κάνουν με απόλυτη επιτυχία το ίδιο ακριβώς ταξίδι! Το ταξίδι προς τις θερμές περιοχές, κυρίως της Αφρικής. Δεν έχουν χάρτες και πυξίδα, αλλά  συγκεκριμένα σημεία που τα βοηθούν στον προσανατολισμό τους. Η περίοδος αυτή είναι ιδανική για τους λάτρεις παρατήρησης άγριας ορνιθοπανίδας (birdwatchers) αλλά και για την επιστημονική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη, καθώς είναι η κατάλληλη για την καταμέτρηση των πληθυσμών των πουλιών, τη χαρτογράφηση των μεταναστευτικών οδών τους και την καταγραφή της μεταναστευτικής τους συμπεριφοράς.

Το υγροτοπικό τοπίο των  λιμνοθαλασσών της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατροφή και την υποστήριξη των μεταναστευόντων πληθυσμών και αποτελεί την κυριότερη περιοχή διαχείμασης υδρόβιων πουλιών πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο στον οποίο καταγράφεται πλήθος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών, με σημαντικά τα είδη ερωδιών, παπιών κ.α .

Η εκδήλωση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 την Τρίτη 12 και Παρασκευή 15  Οκτωβρίου 2021 και ώρα 09:30πμ στην προστατευόμενη περιοχή Δρεπάνου (Μακρυγιάλι).

Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας από τον COVID-19